Cilt: 25 Sayı: 5, 30.10.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makalesi

Davut AVCI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-9011-6191
Atomik, Moleküler ve Optik Fizik
Yapay Zeka, Tasarım Modelleri ve Simülasyonları, Çok Ölçütlü Karar Verme, Üretim ve Hizmet Sistemleri
Çevresel Biyojeokimya, Çevre Mühendisliği, Atık Yönetimi, Azaltma, Yeniden Kullanım ve Geri Dönüşüm, Atıksu Arıtma Süreçleri
Aysun EĞRİSÖĞÜT TİRYAKİ SAKARYA UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING
Mekatronik Mühendisliği, Mekatronik Sistemlerin Simülasyonu, Modellenmesi ve Programlanması, Otomasyon Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Mekatronik ve Robotik (Diğer), Makine Teorisi ve Dinamiği
Doç. Dr. Ertan BOL SAKARYA UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING 0000-0002-3903-0384
Mühendislik, İnşaat Geoteknik Mühendisliği, Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği, Uygulamalı Jeoloji
Biyoloji
Mühendislik Elektromanyetiği
Dr. Arş. Gör. Mehmet UYSAL Sakarya Üniversitesi
Öğretim Tasarımı
Mehmet NEBİOĞLU SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Kimya, Organik Kimya
Bilgi ve Bilgi İşleme Bilimleri, Yapay Görme, Büyük Veri, Bilgisayar Yazılımı
Analitik Kimya
Cebir ve Sayı Teorisi
Ömer TAMER SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, FİZİK BÖLÜMÜ, FİZİK PR. 0000-0002-2241-789X
Fizik, Atomik, Moleküler ve Optik Fizik, Atom ve Molekül Fiziği, Doğrusal Olmayan Optik ve Spektroskopi, Fotonik, Optoelektronik ve Optik İletişim, Klasik ve Fiziksel Optik, Yoğun Madde Modellemesi ve Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi
Aliye Suna ERSES YAY SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Mühendislik
Prof. Dr. Aykut ASTAM Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü
Malzeme Fiziği, Yoğun Maddenin Yapısal Özellikleri, Yarı İletkenler
Doç. Dr. Burak ERKAYMAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Karar Desteği ve Grup Destek Sistemleri, Yapay Zeka, Tasarım Modelleri ve Simülasyonları, İmalat Yönetimi, Stokastik (Olasılıksal) Süreçler, Üretim ve Hizmet Sistemleri
Doç. Dr. Caner ERDEN SAKARYA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES, FACULTY OF TECHNOLOGY 0000-0002-7311-862X
Algoritmalar ve Hesaplama Kuramı, Makine Öğrenme, Veri Madenciliği ve Bilgi Keşfi, Yapay Zeka, Endüstri Mühendisliği, Üretimde Optimizasyon
Doç. Dr. Can Serkan KESKİN SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 0000-0002-6045-3533
Analitik Kimya, Analitik Spektrometri, Enstrümantal Yöntemler
Elif BÜYÜK ÖĞÜT Kocaeli Üniversitesi
Kimya, Elektrokimya, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Malzeme Karekterizasyonu, Nanoteknoloji, Nanomalzemeler
Nükleer Fizik
Bilgi ve Bilgi İşleme Bilimleri, Bilgi Sistemleri, Bilgi Sistemleri Felsefesi, Araştırma Yöntemleri ve Teori, Bilgi Sistemleri Geliştirme Metodolojileri ve Uygulamaları, Kodlama, Bilgi Teorisi ve Sıkıştırma, Adli Bilişim, Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji, Veri ve Bilgi Gizliliği, Tavsiye Sistemleri, Veri Madenciliği ve Bilgi Keşfi, Veri Mühendisliği ve Veri Bilimi, Yapay Zeka, Doğal Dil İşleme
Prof. Dr. Gülnur ARABACI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Kimya, Biyolojik Olarak Aktif Moleküller
İrfan YAZICI Sakarya Üniversitesi
Kentsel Tasarım, Mimari Tasarım, Proje ve Yapım Yönetimi
Kimya, Organik Kimyasal Sentez
Enerji, Elektrokimyasal Enerji Depolama ve Dönüşüm, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri
Doç. Dr. Miraç ALAF BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 0000-0002-4807-3909
Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Malzeme Mühendisliği, Kaplama Teknolojisi, Kompozit ve Hibrit Malzemeler, Metaller ve Alaşım Malzemeleri , Nanomalzemeler
Doç. Dr. Muhammed Maruf ÖZTÜRK SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Takviyeli Öğrenme, Bilgisayar Yazılımı
Matematikte Optimizasyon, Matematiksel Mantık, Kümeler Teorisi, Kafesler ve Evrensel Cebir, Uygulamalı Matematik (Diğer)
Kimya
Prof. Dr. Murat UTKUCU SAKARYA UNIVERSITY
Deprem Mühendisliği
Mustafa AKPINAR Sakarya Üniversitesi
Biyoloji, Hücre Metabolizması, Yapısal Biyoloji , Hidrobiyoloji, Hayvan Gelişim ve Üreme Biyolojisi, Sucul Kültür ve Balıkçılık
Osman KIRTEL Sakarya University of Applied Sciences
Operatör Cebirleri ve Fonksiyonel Analiz
Doç. Dr. Rıfkı TERZİOĞLU BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 0000-0001-6305-5349
Yoğun Maddenin Elektronik ve Manyetik Özellikleri; Süperiletkenlik, Elektrik Enerjisi Üretimi (Yenilenebilir Kaynaklar Dahil, Fotovoltaikler Hariç), Elektrik Tesisleri
Cebirsel ve Diferansiyel Geometri, Topoloji
Prof. Dr. Turgay ŞİŞMAN ATATURK UNIVERSITY
Hayvan Fizyolojisi - Ekofizyoloji, Toksikoloji , Histoloji ve Embriyoloji

SAUJS Türkiye'de ve hatta dünya genelinde, mühendislik ve temel bilimler alanındaki tüm disiplinlerin bilimsel gelişimlerine katkı sağlayacak bilimsel çalışmaların artırılmasını, yaygınlaştırılmasını ve farklı disiplinlerden oluşan bu akademik çalışmaları kamuoyu ile paylaşmayı hedeflemektedir.


SAUJS nin kapsadığı araştırma konuları veya alanları aşağıda listelenmektedir (Konular sadece bunlarla sınırlı olmamakla birlikte genel olarak bunlardan ibarettir) :


Computer Engineering,

Cyber ​​Security,

Electrical-Electronics Engineering,

Biomedical Engineering,

Information Systems,

Mechanical and Energy,

Mechanical Design,

Mechatronics Engineering,

Automotive,

Fire & Disaster Management,

Industrial Engineering,

Quality Management,

Civil Engineering,

Geophysical Engineering,

Environmental Engineering,

Architecture,

Metallurgical and Materials Engineering, 

Physics,

Chemistry,

Mathematics,

Biology,

Genetic Engineering,

Nanoscience and Nanotechnology,

Agricultural Engineering,

Food Engineering,

Industry 4.0

Bu kılavuz, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisine makale gönderen yazarlar için hazırlanmıştır. 

Çevrimiçi Gönderimler

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi için bir kullanıcı adınız ve parolanız var mı? Var ise, oturum açınız. 

Kullanıcı adı ve parolaya ihtiyacınız var mı? Kayıt olmak için buraya tıklayınız.

Materyalleri çevrimiçi olarak göndermek ve mevcut gönderimlerin durumunu kontrol etmek için kayıt ve oturum açma gereklidir.

Makale sunmadan önce, lütfen Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisinin AMAÇ ve KAPSAMI, YAZARLARA ÖNEMLİ NOTLAR, ETİK İLKELER ve YAYIN POLİTİKASI sekmelerini okuyunuz. Ayrıca, makale dosyanızda aşağıda yer alan tüm kriterlerin sağlandığından emin olunuz. 

Yazım Kuralları

Lütfen önce yazım kurallarını okuyunuz. Tipik bir makale tarzında  sunulan aşağıdaki  yazar kılavuzumuzda daha fazla ayrıntı bulabilir ve bir makalenin nasıl biçimlendirileceğine dair önerilerde bulunabilirsiniz.

Örnek Makale Dosyası için tıklayınız.

GİRİŞ

Bu belge, “Sakarya University Journal of Science (SAUJS)” için kullanılan önceki stil kılavuzlarından uyarlanmıştır. Lütfen makalelerinizi bu stil kılavuzunu kullanarak yazınız. 

GENEL GEREKSİNİMLER

Bu dergi için makaleler; kaynaklar, ekler, şekiller ve tablolar dahil olmak üzere 20 sayfadan uzun olmamalıdır. Tablolar ve şekiller, kaynak gösterildikleri yere yakın bir şekilde doğrudan makaleye eklenmelidir. Hem tablolar hem de şekiller 1'den n'ye kadar sırayla numaralandırılmalıdır. Makaledeki  her bölüm için numaralandırmaya yeniden başlamayınız. Makale Microsoft Word ile yazılmalıdır.  Makaleleri kısa  tutmanın genellikle makaleyi geliştirdiğini ve mantığı daha sıkı hale getirdiğini gözlemledik, bu nedenle oldukça katı bir sayfa sınırını koruyoruz. Yazarların talimatlarımızı dikkatlice takip etmeleri önemlidir. Bu görevde size yardımcı olmak için, bu belgeyi önerilen biçimde yazdık ve  yukarıdaki Word sürümü gömülü stilleri içerir.

SAYFA LİMİTİ

Tam metin 20 sayfayı geçmemelidir. 300 kelimeye kadar bir özet içermelidir. 20 sayfa, tüm tabloları, şekilleri ve referansları içermelidir.

BELGENİZİN KALİTESİ

Lütfen belgenizi elektronik olarak göndermeden önce yazım ve dil bilgisi açısından kontrol ettiğinizden emin olunuz.


KENAR BOŞLUKLARI

Başlık ve Özeti içeren ilk sayfada üstten 5 cm, alttan, soldan ve sağdan 2,5 cm olmalıdır. Diğer sayfalar için sol ve sağ kenar boşlukları 1,5 cm ve diğerleri 2,5 cm olmalıdır ve metin tam olarak iki yana yaslanmalıdır. Bu kılavuz, tüm bu gereksinimler için örnek bir dosyadır. Daha eşit sözcük aralığı elde etmek için sözcükleri tirelemeniz önerilir.

ARALIK

Makalenin ana metni tek satır aralıklı ve 12 punto Times New Roman yazı tipinde tam olarak yaslanmalıdır. Paragraflar arasında tek satırlık boşluk bırakmayınız ve yeni bir paragrafın ilk satırını girintili yapmayınız.

Nokta, virgül, noktalı virgül ve iki nokta üst üste gibi noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk kullanınız. Kısaltmalardaki noktalardan sonra boşluk kullanmayınız (örneğin, i.e., etc., U.S.).


BAŞLIKLAR

Ana başlıklar için 12 punto Times New Roman kalın yazı tipi, tüm harfler büyük ve ortalanmış olarak kullanılmalıdır.  Ana başlıklardan önce 12 pt, sonra ise 18 pt. luk satır kullanınız.

2. düzey başlıklar için, 12 punto Times New Roman yazı tipini kullanın ve ilk kelimenin ilk harfini büyük yazın. Başlıklar için lütfen MS Word yazı tipi stillerini kullanın.


Üstbilgi/Altbilgi

Lütfen makalenize üstbilgi veya altbilgi koymayınız.


İLK SAYFA GEREKSİNİMLERİ


Makalenin Başlığı

Ayrı bir başlık sayfası kullanmayın. Makale başlığı için, her kelimenin sadece ilk harfi büyük ve ortalanmış şekilde 14 punto Times New Roman kalın yazı tipi kullanın. 

Yazarlar

Bu aşamada yazarlar hakkında herhangi bir bilgi yazmayın. Gönderiniz yayına kabul edildikten sonra yazar bilgileri istenecektir.


Özet ve Anahtar Kelimeler

Özette konunun niteliğini belirtmek ve makalenin bulgularını kısaca özetlemek için 300 kelimeden fazla kullanmayınız Sonraki hücreye "Anahtar Kelimeler:" ve ardından en fazla beş anahtar kelime koyunuz. Anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri (http://www.bilimterimleri.com)’nden seçilmelidir.

Makalenin Gövdesi

Makalenin gövdesi, özetten iki satırlık boşluklarla ayrılmalıdır. Burada kullanılan "gövde metni" stili, yaslanmış 12 punto Times New Roman yazı tipidir.  Paragraflar arasında satır aralığı bırakmayınız. Yeni bir paragrafın ilk kelimesini girintili YAPMAYINIZ.


Dipnotlar, Şekiller ve Tablolar

Dipnotlar

Dipnotlar genellikle tavsiye edilmez, ancak gerektiğinde kullanılabilir. Art arda numaralandırılmalı ve göründükleri sayfanın altına yerleştirilmeli, metnin gövdesinden bir inç uzunluğunda (veya 10 boşluk) bir satırla ayrılmış olmalıdır. Aynı sayfadaki iki dipnot bir satır aralığı ile ayrılmalıdır. Sayfanın altındaki kenar boşluğu gereksinimlerine uyduğunuzdan emin olunuz. Dipnotlar denklemlere eklenmemelidir.

Şekiller ve Tablolar

Şekil ve tablo başlıkları için 11 pt Times New Roman yazı tipi kullanın. Şekiller ve tablolar, metinde ilk alıntılandıktan hemen sonra yer almalı ve metin okunurken kolay referans alınabilecek şekilde yer almalıdır. Lütfen bunları mümkün olduğunca okunaklı hale getirmeye çalışın.

Şekil başlıkları şeklin altına yerleştirilmeli, ortalanmalı ve kalın olmamalı, şekil numarasından sonra veya satır sonlarında nokta bırakılmamalıdır.

Tablo başlıkları, tablo numarası ilk satırda, açıklama sonraki satırda, her iki satır sola dayalı ve tablo numarasının sonunda veya satırlarda nokta olmayacak şekilde iki satırda tablonun yukarısında yer almalıdır. Resim yazısının sonu ile tablo arasında bir satır boşluk bırakın.
Hem tablo hem de şekil başlıkları için, bir sözcük normal olarak büyük harfle yazılmadığı sürece ilk sözcüğün yalnızca ilk harfini büyük yazın. Kalın yazı tipleri kullanmayın. Tablo ve şekil numaralarından sonra nokta ve satır sonlarında nokta kullanmayın. Metinde bulunan tüm tablo ve şekillere bakın. Tablolar, Tablo 1'de gösterildiği gibi, mümkünse tüm sayfa boyunca ortalanmalıdır. Tablonun hücrelerindeki girişler sola yaslanmalıdır. Hücre girişleri için kullanılan yazı tipi yazarın takdirine bırakılmıştır. Genel olarak, dikey çizgilerin sayısını en aza indirirseniz ve şablon dosyasında gösterildiği gibi mümkün olduğunca sadece yatay çizgiler kullanırsanız tablolar daha iyi görünür ve okunması daha kolaydır.

Referans Alıntıları

Referanslarınızı biçimlendirmek için lütfen IEEE Atıf Referansını kullanın: https://www.ieee.org/documents/ieeecitationref.pdf Lütfen referanslarınızı sola dayalı olarak belirtin ve IEEE tarafından tercih edilen asılı girintileri kullanmayın. Kitaplar, dergiler ve diğer referanslar ana belge metninde numara sırasına göre belirtilmelidir. 

Alıntılar

Bir alıntı iki veya daha fazla cümle ve dört veya daha fazla satır içeriyorsa, metnin gövdesinden 1.5 inçlik sol ve sağ kenar boşlukları ile ayrılmalıdır.

Formüller

Tüm formüller ayrı satırlara yerleştirilmeli, hizalanmalı ve ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tüm sembollerin yeterince tanımlandığından emin olun. Tanımlama numaraları formülün sağ tarafına yazılmalıdır.

Ekler

Çalışmanızda ek vermek gerekli ise, ekler makalenin ana metnini takip etmeli ve referanslardan önce gelmelidir. Lütfen ekleri dikkatli kullanın. Tüm tablo ve şekillere metinde atıfta bulunulmalı ve metinde atıfta bulunuldukları yere mümkün olduğunca yakın bir şekilde kağıt gövdesinde yer almalıdır.

Eklerden sonra aşağıdaki sıraya dikkat edilerek diğer beyanlar yazılmalıdır.

Teşekkür

Hakemlere, editörlere, veya çalışmaya katkı sağlayan herhangi bir kişiye teşekkür etmek istenirse, bu teşekkür metni "Acknowledgements" başlığı altında referanslardan önce yazılmalıdır. 

Fon/ Finansman Bilgileri

Lütfen finansman ve bağış veren organlarınız tarafından istenen tüm ayrıntıları FUNDING başlığı altında aşağıdaki gibi sağlayınız:

This study is supported by Sakarya University Scientific Research Projects Coordination Unit. Project Number: 2016-01-02-001.

Eğer destek alınmadı ise, bu başlık altında "Yazar(lar) , bu çalışmanın araştırması, yazarlığı veya yayınlanması ile ilgili herhangi bir finansal destek almamıştır." ifadesi yazılmalıdır. (The author has no received any financial support for the research, authorship or publication of this study.)

Çıkar Çatışması Bildirimi

Yazarlar, finansal ilişkiler, kişisel ilişkiler veya rekabet, akademik rekabet veya ideolojilerdeki veya inançlardaki farklılıklardan kaynaklanabilecek olan çıkar çatışmalarını kapak mektubunda belirtmelidirler.  Bu çatışmalar, kişisel, ticari, politik, akademik veya finansal olabilirler. Yazar olarak, eğer böyle bir durum varsa, bir bildirimde bulunmanız gerekir. Örneğin,

"Çıkar çatışması politikası ve bir araştırmacı olarak etik zorunluluğum uyarınca, ekteki belgede bildirilen araştırmadan ……… [firması, kurumu, kişisinin] etkilenebileceğini bildiriyorum. Bu çıkar çatışması durumunu dergiye tamamen açıkladım ve olası çatışmaları yönetmek için onaylanmış bir planım bulunmaktadır." gibi.


Herhangi bir çıkar çatışması durumu bildirilmez ise, makalenize yayın sürecinde aşağıdaki ifadeyi ekleyeceğiz: "Yazarlar tarafından potansiyel çıkar çatışması bildirilmedi".


Yazarların Katkısı

Bu başlık altında,  "Yazarlar çalışmaya eşit oranda katkı sağlamıştır" veya  "1. yazar %60 oranında, 2. yazar %40 oranında katkı sağlamıştır."  gibi ifadelere yer verilmelidir.  


Etik Kurul Onayı Bildirimi

Çalışma, etik kurul izni gerektiriyorsa, bu başlık altında iznin alındığı kurul adı, tarih, ve sayı no belirtilmelidir. Ayrıca izinle ilgili bilgilere YÖNTEM bölümünde de yer verilmelidir. Alınan iznin bir kopyası, makale sunum aşamasında ETİK KURUL ONAYI BELGESİ olarak yüklenmelidir.

Çalışma etik kurul izni gerektirmiyorsa, bu başlık altında, "Bu çalışma, etik kurul izni veya herhangi bir özel izin gerektirmemektedir" ifadesi yer almalıdır.  Ayrıca, ETİK KURUL İZNİNE İHTİYAÇ YOKTUR BEYAN FORMU, sorumlu yazar tarafından imzalanarak, makale sunum aşamasında istenecek olan ETİK KURUL ONAYI BELGESİ yerine yüklenmelidir.

Araştırma ve Yayın Etiği Bildirimi

Yazar(lar), bu başlık altında  " Bu çalışmanın yazım sürecinde uluslararası bilimsel, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş, toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamıştır. Karşılaşılacak tüm etik ihlallerde Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisinin ve editör kurulunun hiçbir sorumluluğu yoktur. Tüm sorumluluk sorumlu yazara aittir  ve bu çalışma, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisinden başka hiçbir akademik yayın ortamında değerlendirilmemiştir" ifadesine yer vermelidirler. 

Ayrıca bu beyana ilişkin ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ BİLDİRİM FORMU  sorumlu yazar tarafından imzalanarak, makale sunarken ek dosya olarak yüklenmelidir.

KAYNAKLAR

Örnek bir  kaynak listesi aşağıda verilmiştir.

[1] T. Wei and B. Khoshnevis, “Integration of process planning and scheduling: a review,” Journal of Intelligent Manufacturing, vol. 24, no. 6, pp. 51–63, 2000.

[2] R. Meenakshi Sundaram and S. Fu, “Process planning and scheduling — A method of integration for productivity improvement,” Computers & Industrial Engineering, vol. 15, no. 1–4, pp. 296–301, 1988.

[3] Y. Chu, F. You, J. M. Wassick, and A. Agarwal, “Integrated planning and scheduling under production uncertainties: Bi-level model formulation and hybrid solution method,” Computers and Chemical Engineering, vol. 72, pp. 255–272, 2015.

[4] F. S. Chan, V. Kumar, and M. Tiwari, “Optimizing the Performance of an Integrated Process Planning and Scheduling Problem: An AIS-FLC based Approach,” 2006 IEEE Conference on Cybernetics and Intelligent Systems, pp. 1–8, 2006.

[5] W. Tan and B. Khoshnevis, “Integration of process planning and scheduling— a review,” Journal of Intelligent Manufacturing, vol. 11, no. 1, pp. 51–63, 2000.

[6] D. Yip-Hoi and D. Dutta, “A genetic algorithm application for sequencing operations in process planning for parallel machining,” IIE Transactions (Institute of Industrial Engineers), vol. 28, no. 1, pp. 55–68, 1996.

[7] B. Yuan, C. Zhang, X. Shao, and Z. Jiang, “An effective hybrid honey bee mating optimization algorithm for balancing mixed-model two-sided assembly lines,” Computers and Operations Research, vol. 53, no. 5–8, pp. 32–41, 2015.


Gönderime Hazırlık Kontrol Listesi 

Gönderim sürecinin bir parçası olarak, yazarların, gönderilerinin aşağıdaki tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmeleri gerekir ve bu yönergelere uymayan gönderimler yazarlara iade edilebilir.

Makale Dosyası

Bu dosya makale başlığı, özet, anahtar kelimeler; ana metin girişi, materyal ve metot, sonuçlar, tartışma; teşekkür; fon finansman bilgisi, çatışmasızlık beyanı; yazarların katkısı, etik kurul onayı bildirimi, araştırma ve yayın etiği bildirimi, referanslar; ekler (varsa) bilgilerini içermelidir. Bu dosyada yazar bilgileri kesinlikle yer almamalıdır. Belge özellikleri anonimleştirilmelidir (Belgeyi yazan kişi belli olmamalıdır. Bunun için word belgenizde Dosya-Sorunları Denetle-Belgeyi İncele diyerek açılan pencereden Tümünü kaldır seçenekleri seçilmelidir.)

ORCID 

1 Aralık 2017'den itibaren makale gönderen tüm yazarların, bağlı oldukları kuruluş hesaplarıyla ilişkili bir Açık Araştırmacı ve Katılımcı Kimliği (ORCID) tanımlayıcısına (ID) sahip olması gerekmektedir.


ORCID, yazarın katkılarının bilimsel iletişimde tanınmasının zor olabileceği, uzun süredir devam eden sorunu çözmeye adanmıştır. Bu, yazarların adını değiştirmesinden veya aynı adı taşıyan diğer yazarlardan kaynaklanıyor olabilir. Çözümü sağlayan ORCID, bireysel araştırmacılar için benzersiz tanımlayıcıların merkezi bir kaydını oluşturmuştur.


Tüm yazarlara ve hakemlere, hesaplarını güncellediklerinde, makale gönderdiklerinde veya hakem değerlendirme sistemimizdeki bir makaleye hakemlik ettiklerinde, ücretsiz bir ORCID kimliği için kayıt yaptırmalarını veya mevcut ORCID ID hesapları ile ilişkilendirmelerini tavsiye ederiz.

ORCID kimliğine sahip olmanın faydaları şunlardır:

1. Sizi benzersiz bir şekilde tanımlar ve sizi yayınlarınıza bağlar.
2. ID'nizi yayınlanan makalelerinize ekleyebiliriz ve ORCID kaydınızdaki yayın listeleri daha sonra otomatik olarak Crossref aracılığıyla güncellenecektir (ilk durumda Crossref'e izin vermeniz gerekecektir).
3. ORCID kaydınızı profesyonel bilgilerinizle zenginleştirebilir ve Scopus, ResearcherID veya LinkedIn gibi diğer tanımlayıcılarınıza bağlanabilirsiniz.
4. Web sayfanıza eklenebilir, ayrıca yayın gönderdiğinizde, hibe başvurusunda bulunduğunuzda ve herhangi bir araştırma iş akışına dahil edilebilir.
5. Bize hakemlik ederseniz ve Publons aracılığıyla kredi talebinde bulunursanız, ORCID kaydınız da otomatik olarak güncellenebilir (ilk durumda bunun için izin vermeniz gerekecektir).

Makale dosyasına ek olarak yüklenmesi gereken belgeler:

Telif Hakkı Bildirimi

Yazarlardan, makalelerindeki telif haklarını yayınlanmadan önce SAUJS'ye devretmelerini  rica ederiz. Bu, makalenizi okuyucularla çalışma, çoğaltma ve okuyuculara sunma hakkına sahip olmamızı sağlar. İster yalnızca abonelik ister altın açık erişim temelinde yayınlamayı seçmiş olun, durum budur.

Etik Kurul Onay Belgesi (Etik Kurul İzni Gerektiren Çalışmalar İçin Makale Gönderim Aşamasında  Zorunlu)

Etik Kurul Onayına İhtiyaç Yoktur Beyan Formu (Etik Kurul İzni Gerektirmeyen Çalışmalar İçin Makale Gönderim Aşamasında Zorunlu)-Etik Kurul Onay Belgesi yerine bu form yüklenecek.

Araştırma ve Yayın Etiği Bildirim Formu (Makale Gönderim Aşamasında Zorunlu)-Ek dosya olarak yüklenecek.

Yazar Katkı Formu (Makale Gönderim Aşamasında Zorunlu)

Çıkar Çatışması/Ortak Çıkar Beyanı (Makale Gönderim Aşamasında Zorunlu)

Kapak Mektubu (Cover Letter)-Zorunlu


Yazar Katkı Formu ve Çıkar Çatışması/Ortak Çıkar Beyanı hariç, yukarıdaki formlar, ya tüm yazarlar tarafından ya da sadece sorumlu yazar tarafından imzalanarak yüklenmelidir. Yazar katkı formu ve Çıkar Çatışması/Ortak Çıkar Beyanı tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.
TÜM FORMLAR ISLAK İMZALI OLMALI VE TARANARAK SİSTEME YÜKLENMELİDİR.

Her iki dilde yazılmış formlardan sadece İngilizce olanı göndermeniz yeterlidir. Türkçe formlar sadece bilgi amaçlıdır.

NOT: Makale sunulurken, "Funding" başlığından itibaren tüm alt başlıklar doldurulmalıdır. Lütfen bunu makale basımına yakın bir zamanda değil, makaleyi ilk defa sunarken sağlayınız.

ETİK İLKELER

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” gibi) dikkate alınarak hazırlanmıştır.

YAZARLARIN GÖREV VE ETİK SORUMLULUKLARI

•Dergiye gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün ve bilimsel çalışması olmalıdır. Bilimsel çalışmada oluşturulan bilginin yeni olması, yeni yöntem önermesi veya var olan bir bilgiye yeni bir boyut kazandırması esastır. Sunulan çalışmanın yalnızca bir araştırma makalesi olması gerekmektedir.

• Yazarlar, başkalarının eserlerini ve / veya ifadelerini kullandılarsa, bunun doğru ve uygun şekilde atıf yapılarak belirtildiğinden emin olmalıdırlar. Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır. İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.

Makalede bildirilen çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlara da değinilmelidir. İntihal, bir başkasının yayınını, yazarınki gibi yazmaktan, başkalarının çalışmasının önemli kısımlarını (atfetmeden) kopyalamak veya başka bir deyişle, başkaları tarafından yürütülen araştırmaların sonucunu almak gibi pek çok biçime sahiptir. Herhangi bir şekilde yapılan intihal, hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez.


• SAUJS’ye gönderilen tüm çalışmalar, ön kontrol aşamasında dergi sekreteri tarafından iThenticate programı aracılığı ile intihal denetiminden geçmektedir. İntihal denetimi sonrasında oluşturulan intihal raporundaki benzerlik oranı en fazla %30 olmalıdır. Benzerlik oranı, bu oranın üzerinde olan makaleler, dergi sekreteri tarafından direkt olarak reddedilir.

Benzerlik oranı %30 ve altında olan makaleler, yazım ve dil kontrolünden sonra, ilgili editöre yönlendirilir. Editörler, makalenin benzerlik oranı %30 un üzerinde olmasa bile, benzerlik raporu değerlendirmesinden sonra, yazarlardan çalışmalarındaki ilgili bölümlere ilişkin düzeltme yapmalarını isteyebilir ya da çalışmayı yayın sürecinden çıkarabilir. Bu sebeple, yazarlar, çalışmalarında tamamı alıntı paragraflara yer vermemelidir. 

Eğer yayınlanmış bir makalede intihal şüphesi varsa, SAUJS baş editörü, gerekli soruşturmayı başlatarak ilgili kurum ve mercilerle birlikte derginin tarandığı dizinlere durumu iletir.

• Çalışmaların tüm sorumluluğu yazarlara aittir. Çalışmalar bu sayfada da değinmiş olduğumuz uluslararası bilimsel etik kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Gönderilen tüm makalelerde kaynakça öncesi "Araştırma ve Yayın Etiği Bildirimi" başlığının altında

"Makalenin yazar(lar)ı, makalenin tüm süreçlerinde SAUJS’nin bilimsel, etik ve alıntı kurallarına uyduklarını, toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapmadıklarını, karşılaşılacak tüm etik ihlallerde Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisinin ve editör kurulunun hiçbir sorumluluğunun olmadığını ve bu çalışmanın Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisinden başka hiçbir akademik yayın ortamında değerlendirilmediğini beyan etmektedir(ler).”

ifadesi yer almalıdır.

Ayrıca yukarıda bahsi geçen Araştırma ve Yayın Etiği Bildirimi için sorumlu yazar tarafından imzalanmış ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ BİLDİRİM FORMU makale gönderim aşamasında ek dosya olarak yüklenmelidir. 

• Tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel, insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı ETİK KURUL ONAYI alınmış olmalı, BU ONAY MAKALEDE BELİRTİLMELİ ve BELGELENDİRİLMELİDİR.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Etik Kurul İzni Gerektiren Çalışmalar
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
2. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalar
3. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar
4. Kişisel verilerin kullanılması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar

ETİK KURUL İZNİ GEREKTİRMEYEN ÇALIŞMALARIN DURUMU
Çalışma, etik kurul izni gerektirmiyorsa, makale gönderim aşamasında yazarlardan istenecek olan ETİK KURUL ONAYI BELGESİ’nin yerine “ETİK KURUL ONAYINA İHTİYAÇ YOKTUR BEYAN FORMU” sorumlu yazar tarafından imzalanmış bir şekilde yüklenmelidir. Bu beyan, makale sonuna “Etik Komite Onayı” başlığı altında yazılmalıdır.

• Çalışmalar başka bir dergide yayınlanmamalı veya basılmak üzere başka bir dergiye gönderilmemelidir. Bunun için yazarlardan bu durumu açıklayan bir kapak mektubu (cover letter) istenir.

• Yazarlar, makaleyi dergimize sunarken “TELİF HAKKI DEVİR FORMU”nu imzalayıp, sistem üzerinden yüklemelidirler. Bu formu tüm yazarların imzalaması ya da tüm yazarlar adına sadece SORUMLU YAZARın imzalaması gerekir. 

• Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice göz önünde bulundurmaları ve orijinal başvuru sırasında yazarların kesin listesini sunmaları beklenir. Yazar listesindeki yazar adlarının eklenmesi veya çıkarılması yalnızca makale sunumundan önce yapılmalıdır. Ayrıca, makalenin dergiye sunumu, sorumlu yazar tarafından yapılmalı ve makalenin tüm yazarlarına ait bilgiler (yazar adı, mail adresi, orcid bilgisi vs) sisteme makale gönderim aşamasında eklenmelidir. Bu kurala uymayan gönderiler dergi sekreterimizce reddedilecektir.

• Makaleye katkısı olmayanlar makale yazarı olarak belirtilmemelidir. İlgili yazarlar, sunulan çalışmaya bireysel olarak katılmış olmalı ve bu çalışma için her türlü sorumluluğu almalıdırlar.

• Makalenin tüm yazarlarının makale sürecine verdikleri katkı oranları makale sonunda kaynakça öncesinde "Yazarların Katkıları”-“(Authors’s Contributions)" başlığı altında belirtilmedir (Kör hakemlik ilkesi gereği, hakemlerin yazar isimlerini bilmemeleri gerektiğinden bu beyan, makalenin kabul edilmesinden sonra, yayın editörüne gönderilecek olan en son revizyon dosyasında belirtilecektir)

• Tüm yazarlar, sunulan makalenin son halini, sunumdan önce görmeli ve onaylamalıdır.

• Makalede bulunan metin, şekil, tablo ve dokümanlar, diğer şahıslara ait olan Telif Haklarını ihlal etmemelidir.

• Yazarlar, sunulan makale üzerinde hakem süreci devam ederken keyfi olarak makaleyi geri çekmemelidirler. Geri çekmek istediklerinde, SAUJS baş editörüne gerekli açıklamayı yapan bir mektup göndermek suretiyle onay alarak çekebilirler.

• Yazarların, makale kabul edildikten sonra, makalelerinin sonuna, makalenin sürecine destek sağlayan kişi(ler), ya da kurumlara teşekkürlerini sunan bir teşekkür metni yazmaları önerilir. Kişilere yazılan teşekkür metni ACKNOWLEDGEMENTS başlığı altında olmalıdır. Fon-Finansman alınan kurumlara edilen teşekkür metni ise FUNDING başlığı altında yazılmalıdır (Örnegin, “Bu çalışma, Hibe [Fon Numarası] altında [Fon Ajansı] tarafından desteklenmiştir.” gibi)

• Gönderilen makaleye ilişkin çıkar çatışmaları (veya çıkar birliği) varsa, kapak mektubunda nedeni ile belirtilmelidir. Çıkar çatışması bildirimi yapılmadığında, makale basıma hazırlanırken, makale sonuna “Yazarlar tarafından potansiyel çıkar çatışması bildirilmedi” ifadesi eklenecektir.

• Bir yazar kendi yayınladığı çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, dergi editörüne veya yayıncısına derhal haber vermeli ve  makaleyi düzeltmek için editörle işbirliği yapmalıdır.

Yazarlardan değerlendirme sürecinde makaleleri ile ilgili ham veri talebi yapılabilir. Böyle bir durumda, yazarlar beklenen bilgi ve belgeleri sunmak için hazır bulunmalıdırlar.


EDİTÖR KURULUNUN GÖREV VE ETİK SORUMLULUKLARI

•Dergiye gönderilen makalelerden hangisinin yayınlanacağına karar vermek editörün sorumluluğundadır. Editör, yazarların ırkına, cinsiyetine, cinsel yönelimine, dini inancına, etnik kökenine, vatandaşlığına veya politik felsefesine bakılmaksızın makaleleri değerlendirecektir. Karar, makalenin önemine, özgünlüğüne, açıklığına, çalışmanın geçerliliğine ve derginin kapsamıyla ilgisine dayalı olacaktır. Çalışmanın okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen göstermelidirler. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır. Editörler, dergiye sunulan makalelerin yazarlarına hiçbir konuda ayrıcalık göstermemeli, dengeli, objektif ve adil bir şekilde görevlerini yerine getirmelidirler.

• Editör, gönderilen bir makale hakkında herhangi bir bilgiyi ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseye açıklamamalıdır.

• Gönderilen bir yazıda ifşa edilen yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmaksızın, editör veya yayın kurulu üyeleri tarafından kendi araştırma amaçları için kullanılmayacaktır.

• Editörler, SAUJS yi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini artırmaya yönelik çaba sarfetmelidirler.

• Derginin tüm politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında sorumludurlar.

•Çalışmaların değerlendirilmesi sırasında, aralarında herhangi bir ilişki bulunabilecek kişileri bir araya getirmemelidirler. Makaleler hakkında son kararı veren editörlerin, çalışmanın yazarları ile hiçbir kişisel, profesyonel veya finansal bağının olmaması beklenir.

• Destek veya sponsor olunan çalışmaları, diğer çalışmalarla aynı şekilde değerlendirme sürecine almalıdırlar.

• Çalışma, derginin amaç ve kapsamı doğrultusunda hazırlanmamışsa, çalışmayı direkt olarak reddetmelidirler.

• Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almalı ve varsa mevcut beyanları değerlendirmelidirler.

• Çalışma ile ilgili etik ihlal olması durumunda gerekli yaptırımları uygulamalıdırlar.

• Değerlendirme sürecinde, kör hakemlik ilkesine göre hakem ataması yapmalı ve gizlilik ilkesine riayet etmelidirler.

•Çalışmaların tarafsız değerlendirilmesi için, editörler, hakem belirlerken, çıkar ilişkisine göre değil, hakemlerin uzmanlık alanı ile çalışmanın konusunun uygunluğunu kontrol ederek hareket etmelidirler.

• Editörler, hakem havuzunun sürekli güncellenmesi ve genişlemesi konusunda çalışmalar yapmalıdırlar.

• Dergide sayı yayınlarken, sayıda sadece belirli alanlardaki makalelere değil, geniş yelpazede, derginin kapsamında yer alan her alandaki makalelere yer vermelidirler.

• Değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlamalıdırlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumalıdırlar.

• Görevini kötüye kullanan kişilere karşı gerekli önlemleri almalıdırlar.

• Editörler, yazarların veya hakemlerin süreçle ilgili sorularına mümkün olduğunca geri dönüş yapmalıdırlar. Olumsuz eleştirilere de açık olmalıdırlar.

• Editörler, gönderi dosyalarını kontrol etmeli, makale dosyası dışındaki dosyaların eksiksiz olduğundan emin olduktan sonra hakem ataması yapmalıdırlar. Yazarın, derginin istediği tüm ek beyanları imzalı bir şekilde yükleyip yüklemediği kontrol edilmelidir.

• Makalelerin tüm süreçlerinde, derginin yayın sürecindeki kurallara göre hareket etmelidirler.


HAKEMLERİN GÖREV VE ETİK SORUMLULUKLARI

SAUJS ye gönderilen tüm araştırma makaleleri, çift taraflı kör hakemlik ilkesine göre değerlendirilmektedir. Hakemlerin, derginin kapsamı başlığı altındaki alanlara katkısı ve makalenin yayımlanmaya değer olup olmadığına ilişkin görüşleri ve bu görüşlerine ilişkin gerekçelerini içeren bir hakem değerlendirme formunu doldurmaları beklenir. Bu süreçte, hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara dikkat etmeleri ve değerlendirmelerini bunlara göre yapmaları gerekmektedir.


• Kendilerine değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmayı, tarafsız ve nesnel bir şekilde (din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi görüş ayrımı olmadan, ekonomik çıkar gözetmeden), kendilerine verilen süre içerisinde inceleyerek, editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak.

• Yalnızca uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaların değerlendirilmesini kabul etmek.

• Değerlendirdiği çalışmayı titizlikle inceleyerek, kalitesinin artırılmasına yönelik yapıcı ve geliştirici öneriler sunmak.

•Çift taraflı kör hakemlik ilkesi gereği, yazarın, çalışmasını değerlendiren hakemin kim olduğu bilinmemeli. Bu sebeple, hakem değerlendirme formuna, hakem adını çağrıştırabilecek yorum veya herhangi bir bilgi vermemek.

• Değerlendirdikleri çalışmayı gizlilik ilkesi gereğince, değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak çalışma yayımlandıktan sonra kullanmak isterse kullanmalıdırlar.

• Hakemler, çıkar çatışması veya çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddetmeli ve editörü bu konuda bilgilendirmelidir. Hakemler, rekabetçi, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden veya makalelerle ilişkili herhangi bir yazar, şirket veya kurumla bağlantıdan kaynaklanan çıkar çatışmaları içeren makaleleri dikkate almamalıdır.

• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdırlar. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar (özellikle reddedilen makalelerde) yapmamalıdırlar.

İncelenmek üzere alınan tüm makaleler gizli belgeler olarak değerlendirilmelidir. Editör tarafından yetki verilmedikçe başkalarına ifşa edilmemeli veya başkalarıyla tartışılmamalıdır.

Hakemler, makalede atıfta bulunulan ilgili yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde alıntılanmadığı vakaları belirlemelidir. Diğer yayınlardan elde edilen gözlemlerin veya argümanların ilgili kaynağa eşlik edip etmediğini belirtmelidirler. Hakemler, incelenen makale ile kişisel bilgilerine sahip oldukları diğer yayınlanmış makaleler arasındaki önemli benzerlik veya örtüşmeleri editöre bildireceklerdir.

YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın etiği Yönergesinden alınan aşağıdaki bilgilerin dikkate alınması tavsiye edilmektedir .

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,

b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,

c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,

ç) Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,

d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,

e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,

Diğer etik ihlal türleri şunlardır:

a) Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,

b) Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,

c) İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek,

ç) İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmalarda ve diğer klinik araştırmalarda ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranmak,

d) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak,

e) Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak,

f) Dayanaksız, yersiz ve kasıtlı olarak etik ihlal isnadında bulunmak,

g) Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,

h) Araştırma ve deneylerde, hayvan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermek,

ı) Araştırma ve deneylerde, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak.

i) Araştırma ve deneylerde mevzuatın veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak.

j) Araştırmacılar ve yetkililerce, yapılan bilimsel araştırma ile ilgili olarak muhtemel zararlı uygulamalar konusunda ilgilileri bilgilendirme ve uyarma yükümlüğüne uymamak,

k) Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,

l) Akademik atama ve yükseltmelerde bilimsel araştırma ve yayınlara ilişkin yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunmak,

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Olarak Değerlendirilemeyecek Haller

Bir başkasının özgün üslup ve ifadesinin aynen kullanmamak şartıyla, anonim bilgilerin, bilim alanlarının temel bilgilerinin, matematik teoremleri ve ispatları gibi önermelerin çalışmalarda kullanılması etik ihlal olarak değerlendirilemez.




YAYIN POLİTİKASI

YAYIN DİLİ

SAUJS, sadece İngilizce dilinde yazılmış araştırma makalelerini incelemeye almaktadır.

YAYIN SIKLIĞI
1997 yılından beri sayı yayımlayan SAUJS’de 2017 yılından beri her yıl bir cilt yayınlanır ve her cilt 6 sayıdan oluşur (Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık)

AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI
SAUJS, bilimsel çalışmaların kamuoyu tarafından görünürlüğünün sağlanmasını ve etkisinin artırılmasını hedefleyen, bilimin geliştirilmesi ve bilimsel iletişim ağının güçlendirilmesi için bilgiye kolaylıkla erişilebilir olması gerektiğinin bilincinde olan Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunar. Bilinen standartlarda kaynak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma, dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) aracılığıyla kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı yasaktır. Dergide yer alan makaleler, yazarına ve orijinal kaynağa atıfta bulunulduğu sürece kullanılabilir. Yazardan ve yayıncılardan izin alınması gerekmez.
Derginin yayıncısı olan Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, elektronik kaynaklara erişim için herhangi bir yayın ücreti talep etmemektedir.

ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI
SAUJS, yazar/yazarlardan yayın işlemleri ile ilgili olarak hiçbir aşamada (makale gönderimi, değerlendirilmesi ve yayımlanması) ücret talep etmemektedir.


DERGİNİN YAYIN SÜRECİ
ÖN DEĞERLENDİRME SÜRECİ

SAUJS ye sunulan makaleler, öncelikle dergi sekreterinin sistemine düşer. Dergi sekreteri, makale sunumu için gerekli olan dosyaların, yazar tarafından eksiksiz bir şekilde sisteme yüklenip yüklenmediğini ve dosya isimlerinin uygun olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca, makalenin benzerlik raporunu oluşturup, sisteme yükler. Dosyalarda eksiklik veya hata bulunursa ya da makalenin benzerlik oranı %30 un üzerinde ise, gerekli güncellemeleri yapması için makale yazara tekrar gönderilir.

Eğer benzerlik oranı veya dosyalarda sıkıntı yok ise, bu adımdan sonra makale, Yazım ve Dil Editörüne gönderilir. Yazım ve Dil editörü, makalenin, derginin makale yazım şablonuna uygunluğunun ve yazım dilinin kontrolünden sorumludur. Yazım ve Dil Editörü, kontrolünü yaptıktan sonra, olumlu görüşe sahip ise, makalenin İstatistiksel olarak değerlendirilmesi açısından, makaleyi İstatistik Editörüne gönderir. (Eğer makalenin yazım şekli veya dilinde sıkıntı varsa, makale yazara düzeltme yapması için tekrar gönderilir.) İstatistik editörü değerlendirmeyi yaptıktan sonra makaleyi, makalenin alanı ile ilgili editöre yönlendirir. Buradan sonra makalenin durumu EDİTÖRDE olarak görünür. Yani makale ön kontrolden geçmiş demektir.

Sekreter adımında iken, makale kontrolü için sekretere verilen maksimum süre 10 gündür. Bu süreçte, makalenin durumu SEKRETERDE olarak görünür. Makale yazara tekrar gönderildiğinde, makalenin durumu YENİDEN GÖNDERİM İSTEĞİ GÖNDERİLDİ şeklinde olur ve bu isteğe cevap vermesi için yazara 1 hafta süre verilir. İsteği kabul eden yazara makaleyi tekrar göndermesi için 15 gün süre verilir. Bu süreçte makalenin durumu YENİDEN GÖNDERİM İSTENDİ (YAZARDA) olarak görünür. Belirtilen sürelerde dönüş yapmayan yazarlara verilecek ek süre 5 gündür. Yazım ve Dil editörü veya İstatistik editörüne verilebilecek maksimum süre ise 15 gündür.

Editör, kendisine gönderilen makalenin benzerlik raporunu da dikkate alarak, makalenin bilimsel açıdan yeterli olup olmadığını, derginin amaç ve kapsamı doğrultusunda hazırlanmış bir çalışma olup olmadığını ve özgünlük değerini kontrol eder. Bu kontrolden sonra, olumlu görüşe sahip olursa DEĞERLENDİRME adımı başlar. (Olumsuz görüşe sahip ise makaleyi hakem sürecine almadan reddeder) Editör, gerekirse, tüm bu kontrolleri yapması için alan editörü de atayabilir.

Editörün makaleyi üzerine alması için gereken maksimum süre (Kontrol Tamamlandı Adımı) 10 gündür. Editörün makaleyi üzerine aldıktan sonra işleme devam etmesi için gereken maksimum süre (Editörde Adımı) 10 gündür.

DEĞERLENDİRME SÜRECİ (HAKEM SÜRECİ)
Makalenin editörü veya onun atadığı alan editörü, makaleyi üzerine aldıktan sonra, makaleyi incelemek üzere, makalenin konusu ile ilgili en az iki hakeme atama yapıp davet gönderir. Hakemin, değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi (makalenin değerlendirilmesini kabul veya ret etme), 7 gündür. Bu süreçte makalenin durumu Davet Gönderildi olarak görünür. Daveti kabul eden hakeme, makale değerlendirme formu otomatik olarak gider. (Bu süreçte makalenin durumu Değerlendirmede olarak görünür.) Hakemin makaleyi değerlendirme süresi 15 gündür. Belirtilen sürelerde dönüş yapmayan hakemlere 5 gün ek süre tanınır.
Hakem sürecinde aşağıdaki ilkeye göre hareket edilir.

Çift Taraflı Kör Hakemlik İlkesi
SAUJS, çift taraflı kör hakemlik ilkesi ile çalışır. Bu, makalenin yazar(lar)ının, makaleyi değerlendirecek hakemlerin kimliklerini bilmeyeceği, hakemlerin de yazar(lar)ın kimliklerini bilmeyeceği anlamına gelir. Burada amaç, tarafsız bir değerlendirilme yapılmış olmasıdır.

Bu amaca hizmet etmek adına, yazarlar, kimliklerini vermeyecek şekilde makale dosyası hazırlamalıdırlar. Yazar adları da dahil olmak üzere tanımlayıcı bilgileri dosya adlarından kaldırmalıdırlar. Ayrıca belge özelliklerinin de anonimleştirilmesi gerekmektedir. Bunun için Microsoft Word DOSYA menüsünden SORUNLARI DENETLE-BELGEYİ İNCELE- BELGE DENETÇİSİ-DENETLE diyerek belge içerisinde, yazarın kimliğini çağrıştırabilecek tüm bilgiler kaldırılmalıdır. Sunulan çalışmanın hangi yazar(lar)a ait olduğunun gizlenmesi adına, makale içerisinde yapılan atıflara da dikkat edilmelidir. Örneğin, yazarlar kendi çalışmalarına atıf yaparken, “[5]’deki çalışmamızda……” demek yerine “[5] çalışmasında …….” ifadesini kullanmalıdırlar. Makale içerisindeki görsellerde yazar ve kurum bilgileri dahil edilmemelidir. Başlıklar ve altbilgiler, kişisel bilgi içermemelidir. Bu sisteme göre çalışıldığında, yazarın demografik özellikleri veya cinsiyetinden kaynaklanabilecek ayrımcılık minimuma iner. Makale yazarının veya makaleyi inceleyen hakemin üzerinde hiçbir baskı oluşmaz.

Değerlendirmeyi kabul eden hakemler, makale dosyasına sistem üzerinden ulaşır (bu süreçte hakem, sistem üzerinden makale yazarlarının adlarını göremez) Makaleyi 15 gün içinde inceleyip, doldurulmuş hakem değerlendirme formunu sisteme yükler.

Makalenin kabul veya ret işlemine dair karar için gerekli hakem değerlendirme sayısı, makalenin editörü tarafından belirlenir. İstenilen sayıda hakem değerlendirme formuna sahip olan makalenin durumu KARAR İÇİN HAZIR olarak görünür. Bu adımda işlem yapılması için verilen süre 7 gündür. Editörün karar vermesi için verilen maksimum süre (KARAR BEKLENİYOR ADIMI) 7 gündür.

Editör bu süreçte hakem raporları doğrultusunda bir karar vermek zorundadır. Ayrıca ek görüş de ekleyebilir. Hakem raporları ve önerilerini yazara bir karar mektubu ile bildirir. Bu mektup ile makale kabul veya reddedilebilir. Editör, dilerse, yazardan revizyon isteyebilir. Revizyon isteğine cevap vermesi için yazara verilebilecek süre 7 gündür. Revizyon isteğini kabul eden yazara verilen süre ise 15 gündür. (Bu süreçte makalenin durumu YAZARDA olarak görünür.) Tüm bu adımlardan sonra kabul edilen makaleler yayın sürecine aktarılır.

• YAYINA HAZIRLAMA SÜRECİ

Kabul edilen makalelerin ilgili sayıda yayımlanmak üzere hazırlığının yapıldığı süreçtir. Bu süreçte makalenin durumu Yayın Sürecinde olarak görünür. Bu süreçte, yayın editörü, mizanpajcı ve son okuyucu görev almaktadır. Mizanpaj editörü, makalenin şekil olarak yayına hazır hale getirilmesinden sorumludur (sayfa düzeni, tablo ve görsellerin makale içerisindeki yerleşimi, kaynakların düzeni, sayfa numaralarının makale kabul tarihi önceliğine göre verilmesi, yayıncının logosunun makaleye yerleştirilmesi gibi).

Mizanpajı tamamlanan makale, makalenin dilbilgisi, imla kuralları ve anlam bütünlüğü bakımından son bir defa gözden geçirilmesi ve olası yazım hatalarının tespit edilmesi adına, Son Okuyucuya gönderilir. Son okuyucu işlemini tamamladıktan sonra, dergi yayın editörü, makalenin ilgili sayıda yayınlanacak olan son halini yazarın da görmesi adına, ERKEN GÖRÜNÜMDE dergi web sayfasında kullanıcılara sunar. Bu süreçte makalede mevcut olabilecek olan küçük hataların tespiti yapılır ve bunları düzeltmek için hala vakit vardır. Yazar bu süreçte herhangi bir hata tespit ederse, derginin teknik iletişim sorumlusuna mail ile bildirim yapmalıdır. Teknik iletişimden bilgi alan yayın editörü gerekli düzeltmeyi yapacaktır. Makaleler ERKEN GÖRÜNÜMDE en fazla 15 gün bekleyebilir. Daha sonra ilgili sayıda yayımlanır. Sayı yayımlandıktan sonra SADECE 5 GÜN daha olası hataları düzeltme imkanı bulunmaktadır. Fakat yazarların makale ERKEN GÖRÜNÜMDE iken düzeltme önerilerini bildirmeleri beklenir.


Editörlerin yoğunluk durumuna göre yukarıda belirtilen süreler uzayabilmektedir. Süreçle ilgili her türlü sorunuz için SAUJS-Teknik İletişim ile irtibata geçmeniz önerilir.

Sakarya University Journal of Science (SAUJS)